Title

Subtitle

KIADVÁNYOK

 

                         Gerner András: Néptáncmozaik

Gerner András: Néptáncmozaik

Déli Kapu Folklórszövetség, Pécs, 2014

144 oldal

ISBN 978-963-08-8843-1

 

„A néphagyományban több ezer éves bölcsesség van, és ez a jövő számára útmutatás” – fogalmazott dr. Andrásfalvy Bertalan néprajztudós egy 2010 júniusában adott interjújában. Tömörebben és egyértelműbben nem is lehetne összefoglalni a hagyományok ápolásának jelentőségét. A dél-dunántúli folklórmozgalom mindig előkelő helyet foglalt el az országos rangsorban, a mára legendássá vált néptáncegyüttesek sok száz díjat kaptak, különféle elismeréseket értek el az évtizedek során, és a világ öt kontinensén képviselték számos alkalommal Pécs városát és a régiót.

 

A Pécsi KISZÖV (Pannónia) Néptáncegyüttes 1958–1992 között jelentős, meghatározó szerepet töltött be a térség néptáncéletében, és táncosai, koreográfusai nemegyszer álltak a képzeletbeli dobogó legfelső fokán az országos megmérettetéseken. Történetének legfontosabb állomásait különböző emlékekkel, fényképekkel, korabeli újságcikkekkel, személyes visszaemlékezésekkel elevenítjük fel.

 

A dicső múlt után a jelenbe érkezik az olvasó. A Déli Kapu Folklórszövetség 2008 óta országosan egyedülálló módon a régió folklóréletének folyamatos segítője, szervezője, immár hagyományosan megrendezett események ötlet- és házigazdája. Az összefogásban rejlő együttműködésre építő, hatékonyan működő szervezet, amelynek tagjai szintén megérdemlik  a bemutatást. A Déli Kapuhoz csatlakozott egyesületek ugyanis a Dél-Dunántúl legjelentősebb táncműhelyeit tartják fenn, a folklórmozgalom jövőjét biztosítva. A kötetben e táncegyütteseket ismerhetjük meg közelebbről fotókkal, a művészeti vezetők nyilatkozataival.

 

A kötet a NEA-NO-13-SZ-0370 azonosítójú támogatásból valósult meg.

 

MEGRENDELÉS

A könyvet piaci forgalomban beszerezni nem lehet. Amennyiben igényelne a könyvből, ill. támogatni szeretné a Déli Kapu Folklórszövetség célkitűzéseit a könyv értékével, arra személyes átvétellel, vagy az alábbi online adományozási felületen nyílik lehetőség (a fogadó ill. pénzügyi lebonyolító szervezet a Déli Kapu Folklórszövetség alapító tagja). A könyv értéke 2.500,- Ft, a postaköltség kb. 1.000,- Ft. Online igénylés esetén kérjük a megjegyzés rovatba a pontos postacímet, ill. a "Déli Kapu kiadvány" tárgyat megjelölni:

 

Megtisztelő támogatását köszönjük!

 Déli Kapu Folklórszövetség

 [email protected]

+36 72 240 280

+ 36 20 464 5295